Home Zdravlje Pripreme za odmor – spakujte se pametno i uživajte maksimalno

Pripreme za odmor – spakujte se pametno i uživajte maksimalno

by admin

Leto je vreme za opuštanje, uživanje i stvaranje dragocenih uspomena. Gde god da putujete – bilo da je to more, planina ili neki grad koji želite da obiđete – važno je da sa sobom ponesete sve što je neophodno kako biste osigurali prijatan boravak na odmoru, ali i zaštitili svoje zdravlje. 

Evo liste stvari koje će boravak na odmoru učiniti lepšim i prijatnijim:

1. Krema za sunčanje

Naravno da je na prvom mestu, kada su u pitanju pripreme za letnji odmor,  krema za sunčanje sa što višim zaštitnim faktorom. Ovo je najvažniji proizvod za zaštitu kože od štetnih UVA i UVB zraka. 

Odaberite proizvod koji će zaštititi vašu kožu na pravi način, ali i pružiti joj odgovarajuću hidrataciju. Ne bi trebalo da koristite proizvode sa zaštitnim faktorom nižim od 30 – naročito ukoliko boravite na otvorenom u najtoplijem delu dana – a možete birati između klasičnih krema i losiona ili proizvoda u spreju.

2. Lagana odeća i odgovarajući aksesoari

Ponesite sa sobom svetle, lagane i prozračne komade odeće, a naročito one izrađene od prirodnih materijala, kako biste koži omogućili da diše, ali i sačuvali je od sunca.

Ne zaboravite ni kvalitetne naočare za sunce koje, pored toga što štite oči od jake svetlosti, pomažu i u sprečavanju oštećenja rožnjače usled UV zračenja.

Takođe, pored kreme za sunčanje, važna je i fizička zaštita od sunca, pa vam i šešir može biti neophodan, naročito u najtoplijem delu dana, kako biste adekvatno zaštitili lice, vrat i ramena od direktnih sunčevih zraka. Naravno, ne zaboravite ni značaj suncobrana.

3. Putna apoteka

Putna apoteka je neophodna stavka na spisku potrepština ukoliko želite da budete opušteni i bezbrižni tokom odmora. To je vaša prva linija odbrane u nepredviđenim zdravstvenim okolnostima koje mogu nastupiti tokom letovanja. 

Putnu apoteku treba, pre svega, prilagoditi svojoj ličnoj medicinskoj istoriji, potrebama, ali i destinaciji na koju putujete. Ipak, neke stvari je neophodno imati pored sebe bez obzira na sve prethodno navedeno. To su pre svega toplomer,  lekovi protiv bolova i za snižavanje temperature, zavoji i flasteri,  mast ili krema za opekotine, probiotik…

Naravno, pre putovanja se treba konsultovati i sa lekarom ukoliko uzimate određene lekove, ili ste pod nekom drugom terapijom. 

Ne zaboravite i da proverite rok trajanja lekova koje nosite sa sobom.

4. Sredstva protiv komaraca

Svi dobro znamo koliko su ovi dosadni insekti u stanju da pokvare boravak u prirodi. Zbog toga, dok se pripremamo za putovanje, ne smemo zaboraviti ni sredstva protiv komaraca. Na tržištu postoji veliki izbor repelenata, pa je lako pronaći odgovarajući. Odaberite proizvode u stiku ili spreju, ili one uljane, na prirodnoj bazi. 

Takođe, ne zaboravite da spakujete i neku mast za opekotine i ujede insekata.

5. Lična higijena

Ponesite sa sobom i sve što vam je potrebno za održavanje lične higijene kao što su pasta i četkica za zube, šampon, gel za tuširanje, ali i neko manje pakovanje štapića za uši, kao i vate…

6. Hidratacija

Na hidrataciju moramo  misliti tokom čitave godine, ali naročito tokom leta i odmora, kada smo aktivniji, boravimo napolju, više se znojimo. Praktično rešenje za putovanja su staklene flašice za vodu koje možete dopunjavati po potrebi, a kvalitetnije su od plastičnih.

Čuvajte zdravlje, uživajte u odmoru i stvarajte nezaboravne uspomene.

You may also like

Leave a Comment