Home Auto delovi Kupuješ letnje gume? Pročitaj šta je važno pri izboru

Kupuješ letnje gume? Pročitaj šta je važno pri izboru

by admin

Odabir letnjih guma vrlo je važan, kao i sve druge komponente četvorotočkaša. Od njih zavisi i kvalitet vožnje, udobnost, bezbednost, naposletku i ukupna potrošnja. 

Briga o vozilu

Mnogo puta se čuje da je automobil kao član porodice. Iako šaljivo, nije daleko od istine jer je potrebno brižljivo voditi računa o njemu kako bi nas verno služio i kako bi sam put bio bezbedan. Bez obzira na to da li ga koristimo svakodnevno ili ne, koliko kilometara prelazimo, da li smo u vozilu sami ili se njime prevozi porodica, svaki njegov element može biti krucijalan za udobnost i bezbednost pri vožnji. Takođe, često se čuje i da je veliki potrošač, ali je činjenica da se u opremu, bilo dodatna bilo neophodna, uvek ulaže upravo kako bi automobil dugo bio pouzdan i naš saveznik u svakodnevici. Stoga je bitno i blagovremeno nabaviti letnje gume, a kasnije ih i pažljivo čuvati.

Osnovne odlike

Letnje gume namenjene su vožnji kada je temperatura iznad sedam stepeni, te se s proleća nabavljaju i polako zamenjuju, dok su naročito potrebne tokom letnjih meseci. Osim toplog vremena, kada temperatura može biti i izrazito visoka, naročito u gradovima gde celokupna arhitektura i beton doprinose usijanju, vreme može biti i kišovito, a putevi klizavi, tačnije drum može biti kako izrazito vreo i suv, tako i pun vlage. 

Prema tome dizajnirane su tako da mogu da odgovore potrebama vremena, te se zbog prilagođenosti otpora kotrljanja spoljašnjim okolnostima troši manje goriva, buka tokom vožnje je smanjena, adekvatno je kočenje i kretanje u krivinama. Sledstveno, imaju šaru manje dubine, te većom površi prianjaju uz tle, a kako su njihove performanse prilagođene toplim mesecima, ukoliko bi se koristile zimi, kada su niske temperature, led i sneg, sama vožnja ne bi bila bezbedna. Takođe, svaka na sebi ima specifične oznake, na primer A i F, ECO itd., koje mogu govoriti o njenim karakteristikama i biti važne pri odabiru.

Odabir modela

Važno je znati da na tržištu postoji više različitih modela od više proizvođača. Ipak, među njima postoje nijanse, kako u dizajnu, tako i u čitavom nizu svojstava samog pneumatika. Tačnije, letnje gume mogu se kupiti po različitim cenama, što može odrediti i njihov kvalitet, ali ne nužno, premda viša cena neformalno uliva svojevrsnu sigurnost. Pri odabiru letnjih guma potrebno je pogledati ponudu, uporediti performanse i cene, konsultovati se sa auto-mehaničarem, vulkanizerom, prijateljima, ali naposletku ipak moramo odabrati sami. Važno je samo da isti model bude za sva četiri točka. 

Takođe, odabir je uslovljen i samim automobilom, uobičajenom kilometražom na mesečnom nivou, time da li preferiramo sportsku ili gradsku vožnju, kakav nam je stil vožnje. Na kraju, odabir letnjih guma ipak je prevashodno uslovljen našim ličnim potrebama i navikama.

Odlaganje i čuvanje

Letnje gume se koriste dokle god su očuvane i pouzdane. Kada dođe period za zimske, one se skinu sa vozila, operu, osuše, spakuju i na odgovarajući način odlože u garažu ili neko drugo predviđeno mesto. Treba voditi računa da ne budu izložene nepovoljnim uticajima, a kad dođe vreme, treba ih proveriti i vratiti. Ne treba zaboraviti da je pre odlaganja potrebno obeležiti njihove pozicije.

You may also like

Leave a Comment