Home Turizam Ideje za mediteranske biljke za zid

Ideje za mediteranske biljke za zid

by admin

Stvorite ambijent mediteranskog vrta sa naših 5 najboljih preporučenih biljaka i drveća

Evo baštenskog projekta koji je održiv tokom sadašnje krize kada moramo da budemo kod kuće ili u bašti –

Sa toplim prolećnim vremenom koje je pred nama, jer ove godine niko neće ići na Mediteran, moguće je (ako sunce i toplota dozvoljavaju) stvoriti ambijent sa izborom atraktivnih mediteranskih biljaka posađenih uz zaštićeni zid od cigle.

Sve što vam treba je zid okrenut prema jugu ili zaštićena granica sa puno sunca i lako možete posaditi neke izdržljive biljke i drveće koje će vas podsećati na vruće letnje praznike.

Možda će im trebati malo vremena da se postave, ali uz redovno hranjenje i zalivanje koristeći vrtna crijeva izrasće u fine primerke.

Mediteranskim biljkama je potrebno mnogo drenaže.

Nikada ne možete imati dovoljno drenaže u mediteranskom vrtu, jer da bi preživele naše vlažne zime, biljke koje su dizajnirane za letnje suše i toplotne talase trebaju dosta drenaže.

Prilikom sadnje uverite se da se 6-10 mm šljunak unesu u prostor za sadnju nakon mešanja sa kompostom ili gornjim slojem zemlje i idealno je da postavite kamenje ili slomljene posude za biljke na podnožje. Ove biljke zaahtevaju umereno zalivanje, možete ih zlivati koristeći baštenska creva.

Eksperimentisali smo poslednjih godina sa uzgojem vinove loze, maslina, kajsija i zrelih stabala citrusa u velikim saksijama. Vredi napomenuti da su drvo smokve i masline napredovale tokom poslednjih nekoliko godina uprkos groznim letima koje smo morali da preživimo.

Naših 5 preporučenih stabala i biljaka

Veliko maslinovo drvo bi bilo neophodno kao i par vinove loze koju možete posaditi na oba kraja zida. Drvo smokve čini da se pomisli na istočni Mediteran upotpunjen velikim drvetom narandže ili lipe sa sveprisutnom mediteranskom biljkom bugenvilija da doda završni dodir.

You may also like

Leave a Comment