Home Auto vesti CE kategorija – jedna od najtraženijih kategorija vozača

CE kategorija – jedna od najtraženijih kategorija vozača

by admin

Svi vozači kamiona su izuzetno traženi i poželjni kao radnici u svakoj firmi koja se bavi transportom, i ovde i u inostranstvu.

CE kategorija je dozvola za vožnju kamiona sa prikolicom što je jedno od najvećih vozila na drumu. Svaka prevoznička kompanija želi ovakve vozače jer su oni došli sa postojećom dozvolom za kamion i kao iskusni štoferi postali profesionalni vozači.

To znači ne samo da će se tokom jedne ture prevoziti mnogo veći teret, već će i biti bezbedniji jer se nalazi u rukama osoba koje su prvo položile za automobil, pa za kamion pa tek onda dobili CE kategoriju i dozvolu da upravljaju i sa prikolicom na kamionu.

Šta obuhvata CE kategorija?

Da bi se dobila CE kategorija mora se voziti vozilo određenih karakteristika:

  • Kamion mora da ima dozvoljenu masu preko 7.500kg i priključnu prikolicu najmanje dužine 7,5m
  • Prikolica mora imati tovarni sanduk koji je iste ili veće širine i visine od širine i visine kabine
  • Ukupna dozvoljena masa prelazi 20.000kg
  • Dužina vozila je veća od 14m
  • Širina vozila veća od 2,4m
  • Vozilo najveće konstruktivne brzine preko 80 km/h

Dakle, CE kategorija dozvoljava da se upravlja sa velikim modelima kamiona, koji imaju veliku masu i mogu da se kreću velikom brzinom i imaju i prikolicu. Zbog toga je pravilna obuka izuzetno važna jer vozači moraju biti izuzetno sposobni za pravilno upravljanje i kamionom i prikolicom, pod teretom i velikom brzinom. 

Kada se dobije CE kategorija dobija se dozvola za upravljanje jednim od najvećih vozila na drumu.

Upis i polaganje za kamion sa prikolicom

Da bi kandidat mogao da polaže za CE kategoriju mora da ima minimum 21 godinu, lekarsko uverenje i dozvolu C kategorije.

Dakle, naš zakon sprečava da isuviše mlade osobe, tek punoletne upravljaju kamionima i šleperima već moraju da imaju iskustvo i dozvole za b kategoriju duže vreme. Pošto je polaznik uspešno položio za C kategoriju ne mora ponovo da polaže teorijski deo, već vozi 7 časova praktične obuke i nakon toga polaže praktičan ispit. 

Upravljanje kamiona sa prikolicom zahteva posebnu obazrivost prilikom vožnje i parkiranja jer se pored kamiona upravlja i prikolicom koja zahteva posebnu veštinu u upravljanju.

EU uvek traži iskusne vozače šlepera

Vozač šlepera je postalo traženo zanimanje koje se za samo par meseci stiče kroz obuku u auto školama. 

Ako želite da budete profesionalni vozač kamiona sa prikolicom jako je važno da se što bolje spremite za samostalnu vožnju i pitate sve što vas zanima i u slučaju potrebe zatražite i dodatne časove radi savladavanja svih radnji koje vam ne idu baš najbolje. Kada sednete u kamion sa prikolicom nema mesta za oklevanje i morate biti potpuno osposobljeni za sve reakcije u saobraćaju.

CE kategorija pruža šansu za odličnu zaradu, dinamične uslove rada i zaposlenje u zemlji i van nje. Naš zakon propisuje načine obuke tako da se dobiju pouzdani vozači koji će odlično reagovati u svim situacijama.

Odaberite auto školu i započnite kratku obuku koja vas može dovesti do profitabilnog zaposlenja.

You may also like

Leave a Comment