Home Auto delovi Centriranje trapa

Centriranje trapa

by admin

Preporučljivo je da donji stroj podešava specijalista svake godine ili prilikom zamene guma, jer se njegovi parametri mogu promeniti tokom vremena.

Čitajte dalje da biste saznali zašto je ovo loše!

Zašto je važno redovno podešavanje vešanja?

Podešavanje šasije može uticati na to koliko brzo se gume istroše i troše. Svrha fabričkog podešavanja je da automobil radi nesmetano i da bude bezbedan u svim vremenskim i promenljivim uslovima na putu. Pravilno podešavanje prednjeg i zadnjeg donjeg stroja minimizira habanje guma, doprinosi produženju radnog veka i performansi i smanjuje potrošnju goriva. Istovremeno, omogućava bolje vozne karakteristike i visoku sigurnost smanjujući probleme upravljanja i stabilnosti. Najbolje je ovo uraditi u nekom od auto servisa u Beogradu.

Pravilno podešavanje šasije je dizajnirano da optimizuje performanse vožnje automobila i maksimizira životni vek guma.

  • Glavni razlozi za pravilno podešavanje šasije su:
  • Možete uštedeti novac tako što ćete morati ređe menjati gume.
  • Gume traju duže.
  • Vozne karakteristike vozila će biti bolje.
  • Iskustvo u vožnji će biti udobnije, a otpor kotrljanja guma će biti manji.

Šta može da izazove zaustavljanje šasije?

Šasija se može zaustaviti kada automobil udari u ivičnjak, zaleti u rupu ili eventualno tokom nesreće kada se podešavanja vešanja mogu promeniti usled velikih sila. Šasija se takođe može zaustaviti kada se komponente vešanja istroše, istroše ili zamene auto delova. Ako podešavanje šasije nije ispravno, gume se mogu brže istrošiti (naročito na ivicama) i mogu negativno uticati na karakteristike vožnje vozila. U ovom slučaju, izvesno je da se gume moraju zameniti ranije nego kod dobro podešene šasije.

Kada treba pregledati šasiju automobila?

Ako primetite da vozilo vuče bočno na ravnom, ravnom putu ili da su gume nenormalno istrošene. Dovedite svoj automobil u neki od auto servisa u Beogradu kako bismo mogli da pregledamo šasiju . Prijavite se sa nama jednostavnim klikom ovde. Inspekcija je jednostavan proces od 5-10 minuta kako bi se utvrdilo da li je potrebno zameniti komponente prednjeg i/ili zadnjeg vešanja. Inspekcija se vrši u svakom slučaju tokom podešavanja šasije.

Proverite šasiju vašeg vozila u sledećim slučajevima:

  • Ako idete na nešto (npr. ivičnjak).
  • Gume se troše abnormalno ili neravnomerno.
  • Imate problema u vožnji ili vožnji, kao što su:
  • Automobil vuče ili zanosi na jednu stranu.
  • Volan se ne vraća lako u središnji položaj nakon skretanja.
  • Kad se vozi pravo, a vlast ne stoji.
  • Vlada se trese.
  • Ako se iz točkova čuje brujanje, režanje ili kucanje.
  • Kada kupujete nove gume, ako želite da traju što duže.
  • Prilikom zamene određenih komponenti vešanja ili komponenti upravljača.

Koliko vremena je potrebno za podešavanje šasije?

Podešavanje prednjeg i zadnjeg donjeg stroja se obično završava za 30 do 50 minuta, zajedno sa potpunom inspekcijom donjeg stroja i najbolje je da to bude iskusan mehanicar iz nekog auto servisa u Beogradu. Prvo proverite stanje donjeg stroja i, ako je potrebno, zamenite istrošene delove. Sledeći korak je podešavanje odgovarajućeg pritiska u gumama, zatim zaključavanje centra volana i pedale kočnice. Uređaj za podešavanje šasije zatim meri trenutne parametre šasije (nagib točkova, kohezivnost, prekoračenje). Prednji i zadnji donji stroj se tada podešavaju na fabrička podešavanja. Konačno, dokument koji sadrži stare i novo postavljene vrednosti se predaje Kupcu.

Kako da prilagodimo šasiju?

Poravnanje točkova: Pozitivno poravnanje točkova kada je prednji deo točkova okrenut ka unutra i negativan kada je prednji deo točkova okrenut ka spolja. Ako kohezivnost nije podešena na tačnu vrednost, unutrašnje strane pneumatika će se istrošiti u još većoj meri usled prekomernog odvajanja. Ako je kohezija previsoka, spoljna strana gazećeg sloja gume će se istrošiti ravnomerno. Nepravilno podešeno poravnanje točkova utiče ne samo na habanje guma već i na stabilnost vozila u vožnji. Za većinu vozila može se podesiti samo ova vrednost.

You may also like

Leave a Comment